Metoda „przejście przez żołądki”

Ta metoda wydaje się być najczęściej stosowana przez właścicieli psów. To metoda całkowitego, z dnia na dzień, odstawienia poprzedniego typu żywności (karma przemysłowa, produkty gotowane) i przejścia na pokarmy surowe poprzez podawanie psu przez jeden do kilku dni wyłącznie surowych żwaczy. Produkt ten to surowe nie bielone, nieoczyszczone flaki: głównie żwacz. Są one koloru brązowo-szarego i mają specyficzny dość intensywny „zapach”, który psy uwielbiają. Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze zawarte w surowych flakach oraz wyjaśniamy korzyści z ich podawania psu nie tylko w fazie przejścia na dietę BARF. 

Surowe żołądki są bardzo mało kaloryczne (około 80 kcal/100 g produktu, kaloryczność na poziomie produktu płuca baranie, wołowe), bogate w związki wapnia w stosunku do mięsa (stosunek wapnia do fosforu bliski 1:1), zawierają niezbędne kwasy tłuszczowe, białko (ok. 10%), magnez i witaminy B12. W tabeli wartości odżywczych USDA R-28 (US Departament Rolnictwa) wskazana jest analiza wartości odżywczych surowych flaków wołowych. Zgodnie z informacjami tam umieszczonymi zawierają one (na 100 g produktu): około 12% białka, 3,5% tłuszczy (w tym 7 mg omega-3 i 125 mg omega-6), 69 mg wapnia, 64 mg fosforu, 13 mg magnezu, 67 mg potasu, 1,4 mcg witaminy B12 oraz 0,2 mg witaminy E.  Jest to zatem dość wartościowy produkt, który z powodzeniem można włączyć do diety psa okresowo jako dodatkowy składnik poza mięsem, mięsnymi kośćmi i podrobami. 

Surowe flaki zawierają dużą ilość bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus Acidophilus. Bakteria ta razem z innymi bakteriami tworzy florę bakteryjną przewodu pokarmowego i wytwarza środowisko, które zapobiega rozwojowi niektórych szkodliwych mikroorganizmów oraz uczestniczy w produkcji niacyny, kwasu foliowego i witaminy B6 (ta witamina jest niezbędna dla prawidłowej gospodarki wapniowej organizmu). Przeprowadzone badania wskazują, że bakterie te wykazują u psów działanie probiotyczne: hamują wzrost i aktywność bakterii szkodliwych, takich jak E. coli, Salmonella i Clostridium perfringens zapobiegając ich kolonizacji w przewodzie pokarmowym oraz wytwarzają kwas mlekowy, który z kolei pobudza rozwój L. acidophilus i E. faecium. Ponadto Lactobacillus Acidophilus zwiększa kwasowość w jelicie cienkim, co działa hamująco na rozwój wielu bakterii patogennych. Tym samym bakterie kwasu mlekowego podawane w surowych flakach mogą stabilizować procesy trawienne u psów oraz wpływać korzystnie na działanie systemu immunologicznego.  
(Literatura wskazana w bazie wiedzy.). 

Przyjmuje się, że podawanie psu żołądków przez kilka dni po okresie żywienia karmą przemysłową lub jedzeniem gotowanym przywraca naturalne pH układu pokarmowego psa (działanie bakterii kwasu mlekowego zawartych w surowych żołądkach), wspomaga odbudowę naturalnej flory bakteryjnej oraz dodatkowo wspomaga organizm w oczyszczaniu ze złogów pozostałych w jelicie z poprzednio podawanego pożywienia. Dlaczego tak się dzieje? 
Naturalne fizjologiczne pH w żołądku psa to 1-2, czyli środowisko bardzo kwasowe. Jest niezbędne dla procesów trawienia surowego pożywienia (w tym kości). Natomiast pH w żołądku psa żywionego karmą suchą, w składzie której są węglowodany, jest bardziej zasadowe (oscyluje wokół 5-6), zaś psa żywionego gotowanym wynosi około 4-5, podobnie jak pH w żołądku u ludzi. Długotrwałe żywienie psa karmami wysoko-przetworzonymi z węglowodanami lub produktami gotowanymi z udziałem węglowodanów (ryż, kasza, makaron) wymaga przystosowania się układu trawiennego psa do „wydajniejszego" trawienia takiego rodzaju pokarmu, a jest on najlepiej trawiony w środowisku mniej kwasowym niż pożywienie surowe. Zatem przestawienie psa z karmy przemysłowej lub gotowanej żywności na surowe naturalne produkty jest bardziej efektywne po przywróceniu naturalnego bardziej kwasowego pH. W tym mają pomóc w diecie te produkty, które zawierają L. Acidophilus.
A o co mamy na myśli, gdy mówimy, że podawanie surowych żołądków pozwala oczyścić jelita psa ze złogów? Pasaż jelitowy u psów żywionych naturalnie jest stosunkowo szybki i wynosi średnio od 12 do 30 godzin. Natomiast czas pasażu jelitowego węglowodanów jest znacznie dłuższy (nawet do 5 dni). Jeśli zatem karmiliśmy wcześniej naszego psa przez dłuższy czas wysoko-przetworzoną karmą z węglowodanami lub produktami gotowanymi, to w jelitach znajdować się będą resztki nie do końca strawionego pokarmu. A ponieważ „węglowodanowy" pokarm ulega trawieniu/wchłanianiu przez okres nawet do kilku dni, to właśnie tyle dni należałoby przeznaczyć na oczyszczenie układu trawiennego psa i przygotowanie go na powrót do żywienia naturalnego.