Suplementy stosowane w żywieniu według modelu BARF

- Co to jest suplement diety?
Suplement diety to produkt, który jest złożony z substancji odżywczych i traktowany jako uzupełnienie podawanej żywności. Jest to skoncentrowane źródło witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, aminokwasów lub innych substancji. Najczęściej jest wytworzony i wprowadzony do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie: w tabletkach, kapsułkach, proszku czy płynie. Mówiąc prościej suplementy to te składniki żywienia, które dodajemy do żywności aby uzupełnić braki o te składniki, których organizm może potrzebować, a których nie ma w dostępnych produktach spożywczych.
- Dlaczego stosuje się suplementy diety, skoro żywienie surowymi produktami pochodzenia zwierzęcego według modelu BARF dostarcza wszystkich wymaganych składników odżywczych?
Model żywienia BARF naśladuje naturalną dietę psów przy użyciu produktów powszechnie dostępnych w sklepach. Jednak w sklepach wielu produktów dostać nie można albo ich ceny powodują, że są one praktycznie niedostępne. Prawie niemożliwe jest kupienie w sklepie lub na bazarku mózgu, nerek, trzustki, śledziony, grasicy. Każdy z tych organów zawiera inny poziom i zestawienie aminokwasów czy minerałów, które w naturze pies by przyswoił zjadając całą "ofiarę", a nie tylko wybrane elementy tuszy. Kupując elementy tusz możemy nie dostarczyć psu mięsa czy wnętrzności tak samo bogatej w składniki odżywcze jak te same produkty, które pies pozyskałby, gdyby zdobył pożywienie samodzielnie: ze względów technologicznych tusze zwierzęce w procesie uboju są odkrwawiane (im mniej krwi tym lepiej z technologicznego punktu widzenia). Częste, cykliczne zasiewy czy stosowanie sztucznych nawozów powoduje, że grunty farm oraz zielone tereny wypasu zwierząt hodowlanych posiadają dziś mniej naturalnych minerałów. Siłą rzeczy zwierzęta hodowlane pobierają ich dla siebie też mniej, czyli mięso, które spożywamy z tych zwierząt hodowlanych jest uboższe w minerały i inne składniki pokarmowe niż te, które spożywaliśmy i my i nasze psy przez setki lat w naszej historii.
Często słyszmy sformułowania typu: "dziś mięso już nie jest takie, jak kiedyś", albo "dziś ser nie smakuje już tak jak kiedyś". Dostrzegamy zasadnicze różnice w jakości mięsa, nabiału i innych produktów żywnościowych, które kupujemy dziś w porównaniu do tego, co jedliśmy jako dzieci albo co jedli nasi rodzice i dziadkowie. Przybliża to zrozumienie zasadności suplementowania diety o różne naturalne produkty.
W związku z tym zwolennicy żywienia według modelu BARF skłonili się ku naturalnym suplementom, które pozwalają właśnie te braki uzupełnić w sposób naturalny (unikając produktów syntetycznych). Suplementami zastępujemy to, czego nie jesteśmy w stanie psu zapewnić ze względu na brak dostępności niektórych produktów w sprzedaży lub ze względu na gorszą w obecnych czasach jakość produktów naturalnych.
Nie oznacza to jednak, że suplementowanie diety jest konieczne. W przypadku psa zdrowego podanie mu od czasu do czasu określonych suplementów podniesie wartość odżywczą diety. W przypadku zaś choroby lub stanu rekonwalescencji odpowiednie suplementy mogą wspomóc organizm psa w leczeniu.
- Opis najczęściej stosowanych suplementów
Oleje rybne (olej z łososia, olej z wątroby dorsza)
Oleje rybne są przede wszystkim naturalnym źródłem długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. U psów podaż omega-3 i omega-6 jest niezbędna dlatego, że ich synteza w organizmie psa z ich form macierzystych nie jest możliwa ze względu na ograniczoną aktywność desaturaz Δ-6 i Δ-5. Stąd konieczne jest dostarczanie tych NNKT z żywnością.
Głównym źródłem kwasów omega-3 i -6 są oleje roślinne, żółtko jaja i ryby. Jednak ze względu na znikomy stopień konwersji form macierzystych kwasów do EPA I DHA olej roślinny nie jest wartościowym źródłem tych kwasów tłuszczowych w diecie psa. Pozostają więc żółtka jaj i ryby. Dużą ilość kwasów omega-3 i omega-6 zawierają łosoś, tuńczyk oraz sardynki i skorupiaki.
Z punktu widzenia medycyny kwasy tłuszczowe Omega-3 i -6 mają szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób oraz jako wyjątkowo wartościowe suplementy wspomagające terapie szeregu poważnych chorób. Szczególna rola kwasów tłuszczowych kryje się w ich oddziaływaniu na procesy metaboliczne, a zwłaszcza na systemy regulujące przemiany biochemiczne w komórkach organizmu. Omega-3 regulują między innymi pracę tzw. cytokin kierujących układem odpornościowym. Podwyższony poziom cytokin sprzyja chronicznym zapaleniom, autoagresji systemu immunologiznego i powstawaniu nowotworów. Odpowiedni poziom kwasów Omega-3 reguluje w organizmie poziom cytokin zapewniając prawidłowe funkcjonowanie systemy immunologicznego.
Olej z łososia jest głównym źródłem kwasów NNKT z grupy omega-3. Olej z wątroby dorsza, również, choć jako suplement diety stosowany jest przede wszystkim jako bogate źródło witamin A i D, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza w okresie wzrostu.
Naukowcy i dietetycy twierdzą, że spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych ma ogromne znaczenie prozdrowotne. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i -6 wspomagają pracę układu odpornościowego, a witamina A dodatkowo regeneruje błony śluzowe, przez co utrudnia przenikanie przez nią drobnoustrojów chorobotwórczych. Oleje rybne, ze względu na zawartość NNKT wspomagają prace układu krwionośnego oraz stosowane są w profilaktyce chorób nowotworowych. Dodatkowo zawarta w tranie witamina D ujest niezbędna w gospodarce wapniowo-fosforowej w organizmie: ułatwia przyswajanie wapnia i fosforu.
Spirulina
Spirulina to handlowa nazwa sinic (cyjanobakterii) należących do rzędu Oscillatoriales. Należy do niego gatunek Arthtospida platensis. Nazwa Spirulina w odniesieniu do tych sinic pochodzi jeszcze z czasów, gdy przedstawicieli rodzaju Arthrospira zaliczano do rodzaju Spirulina. W obecnych ujęciach systematycznych rodzaje te uważa się za spokrewnione ale odrębne (wikipedia).
Spirulinę charakteryzuje wysoka wartość odżywcza i ogromne walory lecznicze. To naturalny koncentrat wielu związków mineralnych, pierwiastków śladowych, witamin, enzymów i innych związków. Prowadzone w wielu krajach programy badawcze potwierdzają jej bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Spirulina sprzyja odtruwaniu organizmu z metali ciężkich, ma silne działanie przeciwwirusowe oraz wspomaga w leczeniu raka w efekcie wzmacniania systemu immunologicznego, korzystnie wpływa na metabolizm, niszczy wolne rodniki, obniża poziom cholesterolu oraz stabilizuje naturalną florę przewodu pokarmowego. Ponadto spirulina jest też bogatym źródłem protein.
Nie ma badań naukowych, które by określały jaka ilość spirulina byłaby wskazana w celu uzupełnienia dziennej diety psa (w przypadku diety człowieka ta podana wartość to około 4 gramy). Wydaje się, że w przypadku zdrowego psa wystarczy, jeśli od czasu do czasu podamy trochę spiruliny do spożywanej przez psa żywności. W przypadku zaś psa chorego np. na raka i poddanego leczeniu wydaje się, że regularne okresowe podawanie spiruliny w ilości mniej więcej takiej, jaka jest zalecana dla człowieka (w przeliczeniu na kg masy ciała psa) mogłoby wspomóc leczenie i szybszy powrót do zdrowia psa. Więcej na temat spiruliny dla psów: http://www.dogsnaturallymagazine.com/benefits-of-spirulina/
Algi morskie
Algi morskie w diecie psa słyną głównie z ich zbawiennego wpływu na stan skóry i sierści. Wielu właścicieli psów podaje, że przy regularnym suplementowaniu pożywienia psów algami morskimi stan skóry i sierści ich psa jest doskonały: sierść jest miękka, jedwabista, nabiera kolorytu. Algi morskie cechuje przede wszystkim duża zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, minerałów, w tym jodu oraz pierwiastków śladowych. Wiele źródeł podaje, że algi morskie jako suplement diety dla psów regenerują układ nerwowy, trawienny, regulują pracę tarczycy (głównie efekt jodu) oraz wspomagają leczenie schorzeń alergicznych. Podobnie jak w przypadku spiruliny nie ma badań naukowych, które by podawały jakąś zalecaną dawkę. Właściciele psów najczęściej podają psu ten suplement w celu poprawy jakości skóry i włosa. W przypadku psa, u którego stwierdzono niedoczynność tarczycy, algi morskie mogą nawet stanowić naturalny odpowiednik leku stosowanego w tej chorobie - jednak ich podawanie w tym przypadku powinno być ustalone z lekarzem weterynarii.
Drożdże piwne
Drożdże piwne to chyba najważniejszy naturalny suplement stosowany ze względu na bardzo duże wartości odżywcze. Drożdże piwne wykazują efekty probiotyczne, działają stabilizująco na układ trawienny oraz są nieocenione w walce z problemami skórnymi. Ich działanie probiotyczne polega na hamowaniu rozwoju patogennych mikroorganizmów, a działanie prebiotyczne polega na stymulowaniu prawidłowego rozwoju flory jelit. Dzięki zawartości betaglukanów w naturalnej formie korzystnie oddziałują na system odpornościowy. Ponadto drożdże piwne są doskonałym naturalnym źródłem witamin z grupy B, mikroelementów oraz wartościowego białka w łatwo przyswajalnej przez organizm formie. To bardzo cenny naturalny produkt wspomagający działanie układu immunologicznego, często zalecany w stanach obniżonej odporności (betaglukany). Drożdże piwne są wskazane dla psów potrzebujących większej dawki witamin i przy wspomaganiu procesów leczenia. Dla psów zdrowych, głównie ze względu na tak duże wartości odżywcze, suplement ten również jest zalecany do regularnego dodawania do diety.