BARF - menu zdrowego żywienia Twojego psa

BARF - menu zdrowego żywienia Twojego psa

I. Billinghurst w swoich książkach podzielił grupy produktów stosowane w diecie BARF w taki oto sposób: 

 - co najmniej 60% mięso z kością,
 - około 10% organy wewnętrzne (podroby),
 - około 10% inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, twarogi, jogurty, oleje rybne...),
 - nie więcej niż 20% wybrane warzywa i owoce (głównie owoce jagodowe).

Inni propagatorzy tego modelu żywienia podają nieco odmienne proporcje:

 - co najmniej 60% mięso (tkanka mięśniowa z tkanką tłuszczową),
 - około 15-20% kości mięsnych,
 - około 5% wątroba zwierzęca,
 - około 10-15% inne organy wewnętrzne.

Skąd te różnice? Zatem jaki jest dokładnie skład BARF? Aby odpowiedzieć na te pytania trzeba podkreślić, że BARF nie jest modelem żywienia według określonej receptury stąd nie ma jednego ściśle określonego składu.

BARF to metoda, która mówi o tym, że podstawą żywieniową naszego psa powinny być surowe nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego w proporcjach, jakie dostępne były przodkom psa przez wieki lub jakie dostępne są wilkom dziś w ich naturalnym środowisku. A dlaczego w żywieniu psa odnosimy się do wilka?

Dzięki nauce i wieloletnim badaniom dotyczycących pochodzneia i fizjologii psa wimy już, że psy są bez wątpienia mięsożercami i ich naturalna dieta odpowiadająca ich fizjologii to dieta zbliżona do diety wilków. Wskazane orientacyjne proporcje poszczególnych grup produktów/składników mają odpowiadać temu, z czego zbudowana jest dieta wilków, z uwględnieniem dodatkowych źródeł składników odżywczych. W ten sposób żywienie BARF nie odwzorowuje całkowicie żywienia wilków, tylko go naśladuje i w ten sposób optymalizuje dietę psa. 

Skoro w naturze pożywieniem wilków była i do dziś jest głównie zwierzyna drobna (drób, króliki, zające, nawet gryzonie) oraz zwierzyna leśna (jelenie, sarny) to dla właściwego określenia, ile czego powinno się dawać psu wystarczyłoby sprawdzić ile mięsa, jadalnych kości i wnętrzości zawiera się w zwierzętach, które stanowią tzw. „zdobycz". Do tego dobiera się określone naturalne suplementy (na przykład owoc dzikiej róży jako naturalne dodatkowe źródło witaminy C, drożdże piwne jako naturalne źródło betaglukanów, małże nowozelandzkie jako źródło glukozaminoglikanów na stawy, oleje rybie jako źródło EPA i DHA).