Opis składu diety BARF - czyli czego i ile

Opis składu diety BARF - czyli czego i ile

1. Podstawą diety jest mięso z kością.
Powinno ono stanowić ponad połowę całej diety psa. Do tej grupy zaliczamy na przykład całe tusze drobiowe, szyje drobiowe, ogony wołowe, cielęce, mostki, giczki, żeberka, tuszki zwierząt małych (na przykład tuszka królicza). Często zamiast podawania psu całych tuszek lub mięsnych kości w całości praktykuje się podawanie psu zmielonego mięsa z kością (stąd w ofercie produktowej sklepu produkty „mięso zmielone z kością").

Zaleca się unikania kości długich. Nadmierne spożywanie kości, wskutek nagromadzenia masy kostnej w jelitach, może powodować niedrożność przewodu pokarmowego. Z tego względu w modelu żywienia BARF nigdy nie podaje się psu kości zupełnie pozbawionych tkanki mięśniowej (tzw. kości „gołe") oraz nie żywi się psa tylko mięsnymi kośćmi. Najczęściej popełnianymi błędami przez właścicieli psów, czy to ze względu na pozorne oszczędności na żywieniu psa, czy z innych powodów, jest podawanie głównie korpusów drobiowych i kości, jakie pozostają po posiłkach właścicieli, tzw. resztki z obiadu. Taki sposób żywienia może powodować poważne kłopoty zdrowotne u psa i nie odpowiada żywieniu BARF.

Mięso z kością zapewnia podaż pełnowartościowego białka, makroelementów (w tym wapń i fosfor w odpowiednich proporcjach). Gryzienie kości sprzyja ponadto wzmacnianiu mięśni szczęki, masuje dziąsła, wpływa na ograniczenie tworzenia się kamienia nazębnego (ścieranie), działa uspokajająco oraz jest doskonałą zabawą dla psa. Nie należy podawać psu kości poddanych obróbce cieplnej (gotowane, grillowane, wędzone).

Podaje się też mięso bez kości (można też podawać niektóre ryby, najlepiej uprzednio lepiej sparzone/gotowane/przemrożone). Najczęściej podaje się mięso drugiego lub trzeciego gatunku: z przerostami, chrząstkami, z tłuszczem (np. dwójka lub trójka wołowa). Mięso –tkanka mięśniowa z tłuszczem śródmięśniowym – to źródło przeważającej większości składników odżywczych w diecie psa: pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych, minerałów i wielu witamin. Nie należy dawać psu mięsa zepsutego albo mięsa „niewiadomego" pochodzenia. Ze względów higienicznych często zaleca się przemrożenie mięsa przed podaniem (podajemy w temperaturze pokojowej). W diecie BARF żołądki drobiowe zalicza się do kategorii mięs, a nie podrobów.

2. Kolejny składnik diety BARF to organy wewnętrzne zwierząt (podroby, wnętrzności, żołądki): wątroba, nerki, serca, móżdżki, żołądki drobiowe i większych zwierząt (tzw. "green tripe")). Jest to niezwykle ważna część diety, głównie ze względu na witaminy. Zawiera pełnowartościowe białka, niezbędne kwasy tłuszczowe i minerały. Zgodnie z modelem BARF te produkty powinny stanowić co najmniej 10% całej diety psa w okresie bilansowania, przy czym zaleca się, aby ilość wątroby nie przekraczała 5%. Wynika to z dużej zawartości w wątrobie witaminy A.

3. Warzywa i owoce sezonowe są również częścią BARF-a. Im większa różnorodność, tym lepsza dieta. Nie podaje się warzyw i owoców szkodliwych dla psa (jeśli nie mamy pewności, zawsze należy przed podaniem sprawdzić). Najbardziej popularne to: marchewka, pietruszka nać, w niewielich ilościach kalafior, dynia, buraki. Psom nie należy podawać cebuli, awokado oraz w dużych ilościach czosnku. Z owoców najczęściej podaje się maliny i owoce leśne. Nie zaleca się owoców cytrusowych (czy wilk w naturalnym środowisku zajada się pomarańczami?) – również ze względu na to, że dla celów przechowania w transporcie owoce te są „zabezpieczane" środkami przeciwgrzybicznymi oraz środkami chemicznymi spowalaniającymi dojrzewanie – a te jak wiemy są szkodliwe. 
Owoce sezonowe i warzywa powinny być dojrzałe lub nawet trochę przejrzałe ale nie zgniłe. Nie są wskazane odpadki i obierki (ze względu między innymi na zawartość solaniny). Ze względu na obecne w warzywach i owocach włókna celulozowe, w celu zapewnienia przyswajalności zawartych w nich składników odżywczych, powinno się je „serwowac" odpowiednio rozdrobnione (papka warzywna). Ilość warzyw i owoców sezonowych w okresie bilansowania nie powinna przekraczać około 20% całego pożywienia psa, głównie ze względu na to, że większy udział w diecie tzw. błonnika ogranicza przyswajalność składnikow odżywczych. Niektóre psy nie lubią warzyw i owoców – w takim przypadku należy po prostu pominąć ten składnik diety.

4. Kolejnym skłądnikiem diety BARF są dodatki takie jak oleje (tłuszcze), jaja i w niewielkiej ilości sery białe lub twaróg. Różnego rodzaju suplementy, w tym dodatkowe witaminy czy minerały też mogą być zalecane jako dodatkowy składnik diety BARF (na przykład wit. C, wit. E) ze względu na wspomaganie przyswajania składników pokarmowych oraz w celu uzupełnienia niedoborów, które mogą się pojawić w zależności od jakości kupowanych produktów nieprzetworzonych.

W diecie BARF unika się przetworzonych przemysłowo produktów. Unika się też węglowodanów: kasz, makaronów, zbóż, ziemniaków.