BARF - menu zdrowego żywienia Twojego psa

I. Billinghurst w swoich książkach podzielił grupy produktów stosowane w diecie BARF w taki oto sposób (w okresie bilansowania):
- co najmniej 60% mięso z kością,
- około 10% organy wewnętrzne (podroby),
- około 10% inne produkty pochodzenia zwierzęcego (na przykład jaja, twarogi, jogurty, oleje rybne),
- nie więcej niż 20% wybrane warzywa i owoce (głównie owoce jagodowe).
BARF polega na takim układaniu diety, by w określonym czasie zapewnić różnorodność i zachować wskazane proporcje, które odpowiadają naturalnemu żywieniu psowatych. Dzięki temu pies pozyska wszystkei niezbędne składniki odżywcze w ilościach określonych naukowo jako odpowiednie.
BARF to metoda, która mówi o tym, że podstawą żywieniową naszego psa powinny być surowe nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego w proporcjach, jakie dostępne były psowatym przez tysiące lat lub jakie dostępne są w ich naturalnym środowisku.
Dzięki nauce i wieloletnim badaniom dotyczycących pochodzneia i fizjologii psa wiemy już, że psy są bez wątpienia mięsożercami i ich naturalna dieta odpowiadająca ich fizjologii to dieta zbliżona do diety wilków. Wskazane orientacyjne proporcje poszczególnych grup produktów/składników mają odpowiadać temu, z czego zbudowana jest dieta wilków. W ten sposób żywienie BARF naśladuje żywienie psowatych w środowisku naturalnym i w ten sposób optymalizuje zdrowie psa.
W naturze pożywieniem wilków jest głównie zwierzyna drobna (drób, króliki, zające, nawet gryzonie), zwierzyna leśna (jelenie, sarny) i sesonowo owoce jagodowe i zioła. Aby więc oszacować, ile czego powinno się dawać psu aby jego dieta byla "zbilansowana" warto zwizualizować ile mięsa, jadalnych kości i wnętrzności zawiera się w tuszach zwierząt, które stanowią tzw. „zdobycz". Do tego dobiera się określone naturalne suplementy (na przykład drożdże piwne jako naturalne źródło betaglukanów, małże nowozelandzkie jako źródło glukozaminoglikanów, oleje rybie jako źródło omega-3- EPA i DHA).